Грешно ли е да храним кучето си само веднъж дневно?

Колко пъти дневно да храним кучето

Защо може да се окаже грешка храненето веднъж дневно?

Въпреки че храненето веднъж дневно не се приема като жестокост, такъв график на кучето не е полезен и трябва да се случва само при екстремни обстоятелства. Последствията могат да повлияят както на физическото здраве на вашето куче, така и на психичното.

Защо правилният график на хранене е толкова важен?

Някои хора сравняват кучетата с диви животни, например вълци и вярват, че подобно на тях, те също могат да преживяват само с едно хранене на ден.

Кучешката храносмилателна система е подобна на човешката, което означава, че техният стомах ще бъде отново празен от 6 до 8 часа след последното хранене.

Ако ги храните веднъж дневно, те ще копнеят за още през по-голямата част от деня.

Как броят хранения на ден влияе върху поведението на кучето?

Едно куче може да привикне към храненето веднъж дневно, без да се приема като жестокост подобен график. Празният стомах, обаче има отрицателни ефекти. Например вашето куче може да изпитва тревожност когато се чувства гладно, а всъщност няма възможност да определи кога ще бъде следващото хранене. С тревожността и раздразнителността е напълно вероятно кучето ви да стане агресивно да прояви други поведенчески проблеми. То може да започне да гризе предмети в къщата или алергичните му реакции да се влошат поради наличието на стрес.

Колко пъти дневно да храним кучето

Колко пъти на ден трябва да се храни кучето?

За повечето кучета две хранения на ден са напълно достатъчни. Можете да планирате храненията на вашия приятел въз основа на следните категории:

  • Хранене на възрастни кучета – Повечето експерти съветват кучетата да получават поне по 2 хранения на ден. За по-малките породи може да обмислите по 3 хранения на ден. По-големите кучета очевидно се нуждаят от по-голямо количество храна, но по-малките кучета обикновено са по-активни и изразходват повече енергия и ще усетят пристъпите на глад по-рано. Те може да се нуждаят от порция храна по средата на деня за да останат бдителни и щастливи през целия ден.
  • Хранене на кученца/кутрета – Растежът и здравето на кучето ви в началната му възраст ще определят здравословното му състояние през останалата част от живота му. Например, трябва да осигурите оптимален растеж и здравина на костите, като осигурите правилно хранене.

За да се справят с това, много кученца изискват :

  • Няколко хранения на ден, до 4, докато са още много малки.
  • Намелете ги до 3, когато навършат 4 месеца.
  • Преминете към 2, когато навършат 6 месеца.

Как да храним кучето, когато болно?

Има определени ситуации, в които се налага да намалите приема на храна на кучето си. Когато кучето ви е било болно или е повръщало скоро, често е най-добре да изчакате 12 часа до следващото хранене. Това дава възможност на храносмилателната система да се възстанови и да се справи с евентуално възпаление. Не забравяйте да проверявате дали кучето ви е достатъчно хидратирано и започнете с малко хранене, а не обичайната пълна порция. 

Колко пъти дневно да храним кучето

С какво количество храна дневно да храним кучето?

Почти всяка опаковка кучешка храна, която купувате, има таблица за хранене, отпечатана на опаковката. Това ще ви даде различни дажби въз основа на факти като:

Какво е теглото на кучето?
Искате кучето ви да качи килограми или да свали?
Каква е възрастта на кучето?

Открийте дневното количество и го разделете на броя дневни хранения. Можете леко да коригирате количеството храна според нивото на активността на вашето куче. Ако кучето ви е изключително активно и отслабва, би следвало да увеличите порциите. Винаги може да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако не сте сигурни в това.

Като използвате таблиците и се консултирате с вашия ветеринар, ще можете да определите идеалното количество храна от което се нуждае вашето куче по време на всяко хранене. На всяко хранене оставяйте само определеното количество храна в купата. От вашето куче зависи кога ще яде храната през целия ден. Тъй като предоставяте само определено количество храна, няма опасност от прехранване. Този вариант, обаче е препоръчителен само ако ползвате суха храна. Ако ползвате консервирана такава, престоят ѝ в купата през целия ден може да я замърси или да привлече насекоми.

Отбелязваме, че статията не държи да бъде приемана като професионален съвет от ветеринар, а по-скоро като споделен материал от личен опит на автора.

И не на последно място, трябва да споменем, че качественото хранене на кучето зависи и от начина, по който му поднасяме храната. Размерът на купите и височината на поставката трябва да бъдат съобразени с породата и възрастта му.

Колко пъти дневно да храним кучето - поставка за храна на куче

Затова допълваме:

Как да изберем най-подходящата купа?

Има много различни повдигнати купи, които са с различни размери. Не всички от тях биха изпълнили нуждите на кучето и неговият собственик. Когато разглеждате размерите на купите, има начини за да изберете най-подходящия размер за вашето куче. Най-добрият начин за определяне е да премерите разстоянието от раменете до земята на вашето куче. След това от измерената височина извадете от 7 до 12 см., в зависимост от породата на вашето куче. Ние сме се постарали да опишем максимално добре размерите на купите и поставките, които ще откриете в нашия магазин, както и породите кучета, за които са най-подходящи, според техния размер. Разбира се, крайната преценка оставяме на вас.

Правилният избор на вместимост на купите зависи също от морфологията на кучето, хранителните навици, вида и качеството на храната, броят пъти хранене на ден, както и ежедневната му активност.

Повдигнати поставки за храна на куче

Всички наши ръчно изработени от дърво повдигнати поставки BUFFY се предлагат в комплект с 2 бр. купи подарък. Може да се запознаете с моделите, които предлагаме точно тук: https://www.colorbox.bg/product-category/pets/feeders/

А ако все пак се колебаете за качеството на изработка, може да прочетете коментарите на част от нашите потребители, закупили от тях и хранещи с удоволствие своите домашни любимци във Фейсбук страницата ни тук: https://www.facebook.com/BuffyPets/reviews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият сайт използва бисквитки. Ако продължите да го ползвате, ще приемем че давате своето съгласието за това! Повече информация за бисквитките ТУК . Запознайте се и с нашата Политика за поверителност на личните данни.